Wat is zorgboerderij van der Wijst?

Zorgboerderij van der Wijst is in 1999 als één van de eerste zorgboerderijen in Noord- Brabant opgericht. De zorgboerderij bestaat onder andere uit een paardenpark, pompoenkwekerij, hout bewerkplaats, vergaderlocatie en de winkel. Al deze onderdelen bieden veel activiteiten waar mensen met een verstandelijke beperking en niet aangeboren hersenletsel dagbesteding vinden.

Zinvol

Verrichten van noodzakelijke en nuttige werkzaamheden.

Eigenheid

Eigenheid en mogelijkheden staan centraal. Door de vele mogelijkheden worden er veel kansen geboden voor ontwikkeling en groei.

Natuur

Contact met dieren, planten, natuurlijke processen en ritmes.
paardjes

Visie en werkwijze

De kracht van de zorgboerderij ligt vooral in het gewone. Mensen komen (opnieuw) in contact met dieren, planten, natuurlijke processen en ritmes. De boerderij is een overzichtelijke eenheid die door haar vele mogelijkheden de deelnemers kansen biedt voor ontwikkeling en groei. Ook het genieten van de dieren en de natuur neemt een belangrijke plaats in. Door de kleinschaligheid en het werken in kleine groepen is er veel persoonlijke aandacht

De eigenheid en mogelijkheden van de deelnemers staan centraal. Het is belangrijk dat deelnemers belangstelling hebben voor, en plezier hebben in de activiteiten of kunnen genieten van de omgeving. De bedrijfsopbouw biedt veel variatie in aanbod en mogelijkheden. Door de diversiteit op de boerderij komen hulpboeren in contact met verschillende mensen. Dit verbreedt het sociale netwerk. Door de contacten met mensen buiten het bedrijf zijn er mogelijkheden tot participatie in de maatschappij.

Hoe is zorgboerderij van der Wijst georganiseerd?

De algemene leiding van de zorgboerderij is in handen van John, Marga en Renza van der Wijst.

Marga is sinds 1981 werkzaam als Z-verpleegkundige met mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking en heeft een agrarische opleiding voltooid. Zij is verantwoordelijk voor de begeleiding en zorgverlening op de boerderij, in samenwerking met andere gediplomeerde begeleiders.
John heeft een agrarische opleiding en heeft al meer dan twintig jaar ervaring als zelfstandig ondernemer. Hij is onder anderen verantwoordelijk voor de houtbewerkplaats, houtatelier en het plannen en organiseren van de werkzaamheden.

Dochter Renza is sinds 2019 toegetreden in de V.O.F. en heeft de opleiding sociaal pedagogische hulpverlening op de Avans Hogeschool afgerond. Zij is verantwoordelijk voor begeleiding en zorgverlening op de boerderij, de vergaderlocatie en het paardenpension.

Het team bestaat verder uit zorgprofessionals Karlijn, Nico en Suzanne. Met ieder hun eigen vakgebied en kwaliteiten rondom de zorg en de boerderij.
Daarnaast werken wij met vrijwilligers en zijn wij een leerwerkbedrijf voor BOL stagiairs.
De zorgboerderij is al enkele jaren in het bezit van het keurmerk van het kwaliteitssysteem Kwaliteit Laat je Zien van de Federatie Landbouw en Zorg. Daarnaast is Zorgboerderij van der Wijst aangesloten bij Samenwerkende Zorgboeren Zuid.

Wat zijn de doelgroepen?

Bij Zorgboerderij van der Wijst werken mensen met een verstandelijke beperking en niet aangeboren hersenletsel. Zij kunnen vijf dagen per week een zinvolle dagbesteding krijgen. Daarnaast is er de mogelijkheid voor arbeidstraining. Hierdoor kunnen sommige deelnemers doorstromen naar een (gedeeltelijk) betaalde baan op de reguliere arbeidsmarkt.

Helaas beschikken we niet over de middelen om mensen te ondersteunen wanneer zij: verpleging nodig hebben tijdens onze diensten, verslaafd zijn aan drug of alcohol of grensoverschrijdend gedrag vertonen.
Wij leveren vrijwillige zorg en werken op baiss van ZIN, PGB of een dag (delen) prijs.

paardenweide

 Wat zijn de dagbestedingsactiviteiten ?

Zorgboerderij van der Wijst biedt dagbestedingsactiviteiten aan voor mensen met een verstandelijke beperking en niet aangeboren hersenletsel.
Hulpboeren werken samen met begeleider aan een kwaliteitsproduct. Door de vele mogelijkheden op de boerderij worden activiteiten aangepast op de wensen en de behoeften van onze hulpboeren

Activiteiten

De zorgboerderij heeft een breed aanbod van creatieve dagbestedingsactiviteiten de meest voorkomende werkzaamheden zijn:

 • Verzorgen van de pony’s en paarden
 • Verzorgen van de konijnen, kippen en honden
 • Onderhouden van het paardenpark
 • Onderhouden van het paarden en ponypark
 • Kweken, plukken en verkopen van pompoenen
 • Onderhoud aan het erf, gebouwen en machines
 • Bijhouden en verzorgen van de tuin, het land, de boomgaard en de plantsingel
 • De verkoop van producten in het winkeltje
 • Bewerken van hout
 • Helpen bij de vergaderruimte tijdens koffie en lunch pauzes
 • Koken en creatief bezig zijn
Zorgboerderij van der wijst logo

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen?

Wat zijn de openingstijden van de dagbesteding?
Wij zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 16:00.
Wij zijn alleen op feestdagen en in de kerstvakantie gesloten. Verder blijft de dagbesteding het gehele jaar open.
Met welke financieringsvormen wordt er zorg geleverd?
We werken op basis van ZIN, een PGB of een dag(delen)prijs.
Is er vervoer geregeld vanuit de zorgboerderij?
Wij rijden met twee bussen verschillende routes om onze hulpboeren op te halen. Wanneer de tijden van dagbesteding en de woonlocatie binnen de routes passen kunnen wij het vervoer regelen.
Dit is dus in overleg bespreekbaar.
Is er een mogelijkheid om een dagje mee te lopen op onze dagbesteding?
Neem contact op voor meer informatie